Budynek mieszkalny Piano House w Warszawie projektu Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny „Piano House” to najnowsza realizacja warszawskiej pracowni Grupa 5 Architekci. Obiekt usytuowany jest przy ulicy Zajęczej, na warszawskim Powiślu.


Pracownia: Grupa 5 Architekci
Inwestor:
ICON REAL ESTATE
Projekt: 2011-2012
Powierzchnia użytkowa: 17 008
Realizacja: 2012-2013
Zdjęcia: Marcin Czechowicz

 

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House projektu Grupa 5 Architekci


Projekt opisuje członek zarządu pracowni Grupa 5 Architekci, inż. Roman Dziedziejko:

Projektując budynek apartamentowy Piano House podeszliśmy ze szczególną dbałością o detal i dobór materiałów wykończeniowych. Zastosowane okładziny elewacyjne z piaskowca, o zróżnicowanej fakturze, polerowny granit oraz panele wskazują na prestiżowy charakter inwestycji zlokalizowanej w sercu Powiśla. Wysoki standard budynku podkreślają użyte materiały oraz zastosowanie drewnianej stolarki okiennej.

Zabudowa skupiona wokół wewnętrznego dziedzińca z ogrodem dostępnym dla mieszkańców wpisuje się swoimi gabarytami w miejscowy układ urbanistyczny. Ściany szczytowe stwarzają możliwość kontynuacji zabudowy pierzejowej na sąsiadującej działce tworząc w przyszłości zwarty kwartał śródmiejskiej zabudowy. Dla podkreślenia głównego wejścia do budynku oraz do lokali usługowych, wytworzono podcień od strony ulicy Topiel.

Swoją stylistyką apartamentowiec nawiązuje do przedwojennych kamienic, a zastosowanym detalem w częściach wspólnych nawiązujemy do stylistyki Art Deco, podkreślając wyjątkowy charakter inwestycji. Wertykalizm elewacji został podkreślony podziałem kamienia oraz ujęciem w pojedyncze ramy dwukondygnacyjnych fragmentów budynku.

W zaprojektowanym budynku zlokalizowano 81 apartamentów o zróżnicowanej powierzchni i strukturze. Na ostatniej kondygnacji przewidziano luksusowe apartamenty wyposażone w tarasy z widokiem na Skarpę Warszawską oraz dolinę Wisły. Wszystkie mieszkania posiadają loggie lub tarasy oraz dodatkowo dla mieszkań położonych na parterze zaprojektowano przynależne doń ogródki.
Do wszystkich klatek schodowych zapewniono dostęp poprzez hole wejściowe od strony dziedzińca wewnętrznego. Klatka nr 1 przylega do głównego holu wejściowego, w którym znajduje się recepcja. Klatki posiadają obszerne hole wejściowe. Wzdłuż całej wewnętrznej elewacji dziedzińca zaprojektowano przylegający, zadaszony chodnik, będący głównym dojściem do holi wejściowych oraz do pomieszczenia na rowery i wózki.

W części przyziemia budynku od ulicy Topiel przewidziano lokale usługowe o łącznej powierzchni ponad 700 mkw. Możliwość dowolnej aranżacji wnętrza pozwala na zlokalizowanie dowolnej funkcji, zgodnej z oczekiwaniami mieszkańców np. SPA. W budynku zlokalizowano 92 miejsca parkingowe na trzech kondygnacjach podziemnych oraz przestronne komórki lokatorskie. Wjazd do garażu został zlokalizowany od strony ulicy Zajęczej.

 

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci




Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci

Budynek mieszkalny Piano House. Projekt: Grupa 5 Architekci


Zobacz: Najciekawsze pracownie architektoniczne w Polsce w katalogu portalu Archinea!


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.