Dom HAI – Prosta, współczesna bryła w miejskim krajobrazie

Dom HAI pracowni STOPROCENT Architekci zlokalizowany został na niedużej, miejskiej działce w bliskości parku. Projekt zakłada przebudowę oraz rozbudowę istniejącego budynku. Bryłę budynku charakteryzuje prostota, zestawienie gładkich białych płaszczyzn z dużymi przeszkleniami, które tworzą powtarzalny i charakterystyczny dla projektu detal. Część frontowa charakteryzuje się miejskim charakterem, część ogrodowa zaprojektowana została jako horyzontalna, lekka, mocno przeszklona forma.


Dom HAI (z japońskiego TAK)
Projekt: Stoprocent Architekci
Architektura: Magdalena Morelewska, Przemek Kaczkowski, Anna Wojcieszek
Konstrukcja: DEKO PLUS mgr inż. Cezary Delążek
Lokalizacja: Warszawa
Powierzchnia działki: ok. 610 m2
Powierzchnia zabudowy: ok. 300 m2

 

Dom HAI – Prosta, współczesna bryła w miejskim krajobrazie


Działka ma powierzchnię 611 m2 i sąsiaduje z zabudową jednorodzinną szeregową o dużej intensywności, jest także zabudowana oraz porośnięta wysokimi wieloletnimi tujami. Obsługa komunikacyjna Inwestycji będzie zapewniona od strony północno- wschodniej, z drogi publicznej.

Budynek został zlokalizowany w odległości ok. 5,5m od frontu działki zgodnie z obowiązującym na terenie Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego. Od strony południowo-wschodniej dom, jako ostatni w rzędzie zabudowy szeregowej, przylega do sąsiada w ostrej granicy. Fasadą południowo-zachodnią otwiera się na ogród i słońce. Ze względu na nieduże odległości od istniejących budynków sąsiednich, ściana północno-zachodnia oraz południowo-wschodnia będą musiały być zaprojektowane jako ściany oddzielenia pożarowego. Lokalizacja budynku w środkowej części działki, równolegle do granic optymalnie wykorzystuje wszystkie uwarunkowania działki i odpowiada na potrzeby użytkowników.

Bryła

Budynek składa się z dwóch części: głównej od strony ulicy oraz z pawilonu ogrodowego. Część frontowa to dwukondygnacyjna bryła kryta dachem dwuspadowym, nawiązująca wysokością oraz geometrią do sąsiedniej zabudowy. Pawilon ogrodowy to niska, jednokondygnacyjna forma z dachem płaskim pokrytym matami rozchodnikowymi wtapiająca się w zieleń ogrodową. Na styku pomiędzy częścią frontową a pawilonem pojawiają się dwa patia – od ogrodu i od strony sąsiedniej działki.



Układ funkcjonalny

Parter budynku został dedykowany części dziennej – poprzez hol wejściowy mieszkańcy przedostaną się do centralnej części domu, na którą składa się wspólna przestrzeń jadalni, kuchni i salonu. Na parterze zlokalizowano również pokój telewizyjny, dostępny z salonu, którego okna wychodzą na patio oraz główną sypialnię z łazienką i garderobą.

Z salonu, mijając duże okno wychodzące na zielone patio można przejść do pawilonu basenowego. Od ogrodu oddziela go przeszklona ściana oraz pas przeszklonego dachu.

Piętro zajmują dwie sypialnie dzieci, ich łazienka, gabinet, pomieszczenie techniczno-pomocnicze oraz wspólna bawialnia w formie open space.

Fasady i materiały

Fasady części frontowej budynku zaprojektowano jako tynkowane i malowane na biało. Dużą uwagę zwrócono na powtarzalny detal okna, które tworzy duże przeszklenie z ukrytymi w ramie profilami. Cała rama delikatnie wysuwa się przed powierzchnię ściany. Elementy przeszklone okna są nieotwieralne, otwieralne są części pełne osadzone w głębi ramy. Wgłębienie uzupełnia pas przeszklenia łączony na zasadzie szkło do szkła, co sprawia, że wszystkie okna zyskują szklane narożniki.

Dachy spadziste zaprojektowano jako pokryte blachą na rąbek stojący w kolorze jasnoszarym. Pawilon basenowy zaprojektowano jako lekką, mocno przeszkloną bryłę, wykończoną elewacją z drewnianych lamelek. Okna w tej części budynku dochodzą do attyki. Dach płaski nad basenem zaprojektowano jako zielony, pokryty matami rozchodnikowymi.

 

 

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.