Dom skręcony w Poznaniu pracowni Banach Architekci

Dom skręcony projektu biura Banach Architekci zlokalizowany jest na przepięknej, opadającej w kierunku strumienia działce w Poznaniu. Marzeniem inwestora było stworzenie domu o formie współczesnej stodoły – prostej bryły przekrytej stromym dachem. Najważniejszym założeniem było otwarcie przestrzeni domu na niezwykłe otoczenie – zielony krajobraz objęty programem Natura 2000. Wyzwaniem było także zapewnienie mieszkańcom prywatności oraz osłonięcie przed opadami i nadmiernym słońcem. Rozwiązaniem okazał się jeden prosty gest – skręcenie bryły domu.


Dom skręcony
Autorzy: Banach Architekci | Piotr Banach
Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia użytkowa: 250 m2

 

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony


„To był mroźny poranek, kiedy wraz z Inwestorem stanęliśmy na szczycie wzniesienia, z którego roztaczał się widok na przepiękną, opadającą w kierunku strumienia działkę. Za strumieniem rozciągały się ogromne połacie pól z przełożoną na zimę, w równe rządki glebą. ‚To już tak pozostanie’ – powiedział, tłumacząc że wszystkie sąsiadujące działki objęte są programem Natura 2000.”


Stało się oczywiste że najważniejsze dla tego domu będzie zwrócenie się ku niepowtarzalnemu widokowi. Życzeniem Inwestora było postawienie współczesnej stodoły – prostego budynku z dwuspadowym dachem. Atutem przestrzennym tego rozwiązania miał być salon wysoki na dwie kondygnacje z przylegającą do niego antresolą.


„W zasadzie można by powiedzieć że budynek został zaprojektowany. Bo cóż można by jeszcze ze stodołą zrobić żeby stodołą pozostała? Wrysowałem dobry rzut w tę jednoprzestrzenną bryłę i zacząłem, potocznie mówiąc, szukać dziury w całym.” – opowiada autor projektu, architekt Piotr Banach.


Kierunek działki narzucił podłużny układ bryły budynku. Aby jednak duże przeszklenie obejmowało swym zasięgiem całą część dzienną konieczne było umiejscowienie go od strony, z której niekoniecznie roztaczał się najlepszy widok. Usytuowanie budynku na działce powodowało także zbyt małe poczucie prywatności w ogrodzie – w zasadzie każda osoba stojąca przed domem miała pełen wgląd na działkę. Niewygodne dla mieszkańców okazało się także najwygodniejsze usytuowanie bramy wjazdowej do garażu, która zajmowała całą szerokość frontowej elewacji.


„Rozwiązaniem, otrzymanym za pomocą jednego gestu, rozwiązującym wszystkie niedogodności, było skręcenie parteru budynku.”


Wysunięta w lewo bryła garażu zasłoniła ogród, z drugiej natomiast strony na pierwszy plan wyeksponowane zostało wejście do budynku. Powstałe w ten sposób nadwieszenie piętra utworzyło naturalne osłonięcie przed opadami atmosferycznymi dla ścieżki prowadzącej do głównego wejścia. Patrząc po ukosie, analogiczne przewieszenie piętra stanowi osłonę przed nadmiernie penetrującym słońcem dla dużego okna już teraz zwróconego w stronę widoku. To samo nadwieszenie stanowi także naturalnie powstałą antresolę znajdującą się przy dwukondygnacyjnym salonie.

 

 

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci




Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

Dom skręcony, Poznań. Projekt: Banach Architekci

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.