Efektowna rozbudowa domu na obrzeżach Płocka

Projekt „Connected House” pracowni MOKAA Architekci to koncepcja rozbudowy i przebudowy wiekowego domu zlokalizowanego na obrzeżach Płocka. Założenie zaplanowane zostało w formie nowoczesnej zabudowy zagrodowej typowej, nawiązującej do zabudowań polskich miast i wsi. 


Dom „Connected House”
Projekt: MOKAA Architekci
Powierzchnia: 280 m2

 

Efektowna rozbudowa domu w Płocku


Projekt krakowskich architektów zakłada przebudowę i remont istniejącego budynku oraz usytuowanie na działce nowego obiektu. Obie bryły przekryte zostaną bezokapowymi dachami i spięte płaską formą zadaszeń i ram, które nadają kompozycji nowoczesnego sznytu. W rozbudowywanej części budynku zlokalizowano część mieszkalną z otwartą strefą dzienną na parterze i sypialnią właścicieli na piętrze, natomiast drugi budynek pełnić będzie funkcję garażu dwustanowiskowego oraz przestrzeni przeznaczonej na salę prób muzycznych, z przestrzenią sypialną dla gości na antresoli.

Strome dachy we współczesny sposób nawiązują do klasycznej formy domu i sąsiednich zabudowań. To, co zdecydowanie wyróżnia budynek na tle okolicy, to ciemne elewacje. Ściany zewnętrzne pokryte zostaną ciemno-brązową deską drewnianą, a strome połacie dachów panelami solarnymi. Gdzieniegdzie pojawią się także grafitowe płyty betonowe w odcieniach zbliżonych do pokrycia dachu.

Dwie bryły ustawione prostopadle względem siebie tworzą plan w kształcie litery „L” i oddzielają wizualnie przestrzeń drogi dojazdowej od prywatnej części ogrodowej schowanej w głębi działki. Horyzontalny kształt budynku podkreślają efektownie podświetlone płaskie dachy, które tworzą dach garażu oraz wejściowy podcień, wzdłuż którego inwestorzy, dzieci i goście mogą przemieszczać się pomiędzy obydwoma budynkami.



Już na wejściu wzrok przyciąga drzewko usytuowane w centralnej części założenia, które wkomponowane zostało w bryłę budynku. Mały prześwit między dwiema formami subtelnie odkrywa dalszy plan i krajobraz z drugiej strony domu.

Minimalistyczne bryły obu domów pokryte konsekwentnie deską rozrzeźbione zostały masywnymi lukarnami oraz ogromnymi przeszkleniami, które otwierają wnętrza pomieszczeń na otaczającą działkę inwestorów zieleń. Dodatkowo, poszczególne ściany szczytowe w całości otwarto dzięki trójkątnym oknom, ograniczonym jedynie poprzez strome połacie dachów i szczytowych wieńców. Ciemna stolarka okienna koresponduje z kolorem elewacji, a pionowe profile lukarn przeszywających strome połacie poddasza to charakterystyczny detal, który nadaje willi indywidualnego charakteru.

Dom „Connected House”, pomimo rozbudowanego programu funkcjonalnego, wpisuje się swoją formą i kolorystyką w otaczający działkę zielony krajobraz.

 

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.