Kostka pod dwoma świerkami. Nowoczesna przebudowa projektu pracowni KPA

Kostka pod dwoma świerkami to projekt rozbudowy i przebudowy istniejącego domu typu kostka we Wrocławiu autorstwa biura KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury. Dom zlokalizowany jest na kameralnym osiedlu, w bliskim sąsiedztwie parku, z widokiem na starodrzew. Dom o współczesnej formie i nowoczesnym wyposażeniu, ma odzyskać funkcjonalny oddech i przestrzeń w jego wnętrzach. Dwa ogromne świerki od frontu zostaną odpowiednio zadbane i nadal będą stanowiły przyjemną, zieloną kurtynę pomiędzy wnętrzem domu i ulicą.


Kostka pod dwoma świerkami | Przebudowa i rozbudowa domu 
Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury | Karolina Gigiel-Korbasiewicz
Lokalizacja: Grabiszyn, Wrocław

 

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami


Stan istniejący – wykorzystanie zalet oraz  likwidacja wad


Dom kostka z przełomu lat 70-80. Budynek istniejący, pomimo, że nadgryziony zębem czasu, posiada kilka pozytywnych cech, które staraliśmy się zachować – eksponujące widok na starodrzew szerokie przeszklenie na kondygnacji parteru, obszerne doświetlenie parteru od południa oraz widok na stare świerki od strony ulicy. Elementy zaś dysharmonizujące całość założenia, takie jak: nieskończony garaż od strony ogrodu, czy chaotycznie rozmieszczone okna, zostały usunięte – opowiadają autorzy projektu.


Nowe formy


Budynek zyska ultranowoczesną formę zewnętrzną dzięki kilku zabiegom architektonicznym. Architekci wprowadzili wiatrołap w formie fasady strukturalnej z szarego szkła, połączony wizualnie z doświetleniem klatki schodowej, zawieszenie nad wiatrołapem wykusza stanowiącego zadaszenie wejścia do budynku i zamykającego najwyższą kondygnację w czystej formie prostopadłościanu oraz użyli wysokiej jakości materiałów wykańczających elewacje budynku.

Ulepszona funkcja + nowy garaż


Założeniem funkcjonalnym dla rozbudowy i przebudowy kostki było wprowadzenie w części najniższej kondygnacji nowego garażu dochodzącego do granicy działki, wprowadzenie nowych rekreacyjnych funkcji w podpiwniczeniu z możliwością wyjścia na ziemny taras od strony ogrodu. W poziomie parteru utworzono wiatrołap, powiększono pomieszczenia wypoczynkowe wewnątrz  i zaprojektowano wyjście na nowy taras dzienny, natomiast piętro powiększono o dodatkowe funkcje w nowym wykuszu i przebudowano istniejące pomieszczenia.

Zieleń


Głównym założeniem było utrzymanie największych dwóch świerków w bezpośrednim sąsiedztwie budynku i odpowiednia ich pielęgnacja. Budynek dzięki poszanowaniu i pozostawieniu istniejących dużych drzew pozostanie w otoczeniu zieleni zarówno od strony ulicy jak i od strony ogrodu, co w mocno zurbanizowanej tkance miejskiej jest założeniem pozytywnym i ekologicznym.

 




Stan istniejący

Wnętrza


Wnętrza „kostki pod dwoma świerkami” korespondują z estetyką elewacji, nie ma tu zaskoczenia, lecz płynne przejście z minimalizmu na zewnątrz do minimalizmu we wnętrzach. Kolorystyka i materiały to też kontynuacja.

Wchodząc do wiatrołapu podbicie wykusza wykończone w rdzawo-brązowych spiekach kwarcowych jest kontynuowane w formie ekspresyjnego sufitu podwieszanego. Spieki kwarcowe pojawiają się sukcesywnie w wielu pomieszczeniach, takich jak: hol główny – na ścianie przy schodach – nadając elegancji i wyrazistości temu miejscu, salon z jadalnią – gdzie spieki stanowią głębię tła, lecz również kontrastowe akcenty wnętrza, łazienki – gdzie są dominantą.

Wnętrza obfitują w światło naturalne ale też ciekawe dopełnienia źródłami światła sztucznego – klimat we wnętrzach wzbogaca świecący sufit podwieszany w holu czy oryginalne, designerskie lampy marki Brokis.

Zarówno strefy otwarte jak i mniejsze pomieszczenia zaprojektowano w oparciu o kontrasty, pojawia się więc błyszcząca czerń w postaci szkła lub ceramiki oraz kontrastująca biel. Dodatki chromowane błyszczą w różnych ujęciach.

Pomimo minimalistycznego charakteru wnętrz ciepłymi akcentami są rdzawo-brązowe spieki, czy winylowa podłoga w ciepłych odcieniach szarości. Ponieważ budynek osadzony jest w pięknej, zielonej okolicy dzielnicy Grabiszyn, za oknami można podziwiać w bezpośredniej bliskości piękne, naturalne tło otaczającego starodrzewia, w tym tytułowych świerków, natomiast biel wnętrz pozwala dodatkowo wydobyć naturalne zalety otoczenia.

 

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

Kostka pod dwoma świerkami. Projekt: KPA Korbasiewicz Pracownia Architektury

 

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.