Nowoczesny dom nawiązujący do modernizmu przedwojennego Wrocławia

Dom J pracowni STOPROCENT Architekci zlokalizowany będzie na kameralnej uliczce na wrocławskim Oporowie. Stosunkowo wąska działka skłoniła projektantów do rozwiązania funkcji budynku na trzech poziomach. Takie rozwiązanie umożliwiło zmniejszenie powierzchni zabudowy i zachowanie możliwie dużego ogrodu w głębi działki. Jednym z podstawowych założeń było zastosowanie trwałej, ceglanej elewacji. Dość chaotyczny kontekst sąsiedniej zabudowy mieszkaniowej skłonił projektantów do wyboru bardziej stonowanej i neutralnej kolorystyki fasad. 


Dom J
Projekt:
 STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski
Zespół projektowy: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
Lokalizacja: Wrocław
Powierzchnia działki: 840m2
Powierzchnia użytkowa: 310m2

 

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Nowoczesny dom nawiązujący do modernizmu przedwojennego Wrocławia


Kondygnację parteru wyniesiono ok. 1,5 m ponad poziom istniejącego terenu i obsypano niewielkimi skarpami porośniętymi zielenią. To pozwoliło na umieszczenie w elewacji frontowej szerokiego wjazdu do garażu na poziomie -0.5 . Dodatkowo, znacznie ograniczyło możliwość wglądu do wnętrza zwiększając intymność budynku od strony ulicy.

Nad wjazdem do garażu zaprojektowano szeroki podest, z którego prowadzi główne wejście do budynku. Od strony północnej i od ulicy przewidziano obszerną kuchnię z wyspą centralną oraz gabinet do pracy biurowej. Pozostałe pomieszczenia parteru; dwukondygnacyjny salon i jadalnia, otwierają się na ogród. Ich funkcjonalnym przedłużeniem jest częściowo zadaszony taras i drewniany deck w południowej części budynku. Od strony ogrodu poziom terenu ukształtowano w formie skarpy, łagodnie opadającej w kierunku południowego krańca działki. U jej podnóża w przyszłości planowany jest niewielki basen zewnętrzny z częścią wypoczynkową.

Na piętrze projektowanego budynku przewidziano głownie pomieszczenia sypialne i gospodarcze. Dzięki podwójnej wysokości salonu przestrzenie parteru i piętra wzajemnie się przenikają, umożliwiając  mieszkańcom dobrą komunikację i integrację.

Duże płaszczyzny ścian wykończonych jasnoszarą cegłą zestawiono z dużymi pasmowymi przeszkleniami. Nadproża okienne i balkony zaznaczono w elewacji pasami z profilowanych okładzin betonowych. Balustrady na tarasach i balkonach zaprojektowano jako wykonane z płaskowników stalowych z wypełnieniem szklanym. Proporcje budynku i rozwiązania wykończeniowe stanowią świadome nawiązanie do modernistycznej zabudowy przedwojennego Wrocławia.

 

 

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.




Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

Dom J, Wrocław. Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.