Spojrzeć dalej, zobaczyć więcej. Dom „Peryskop” pracowni MUS ARCHITECTS

Projektowany dom zlokalizowany jest nad Jeziorem Żywieckim. Działka położona jest w pięknym miejscu z widokami na góry oraz w bezpośredniej bliskości wody (około 100 metrów do linii brzegowej). Zbiornik wodny jest otoczony wałem ziemnym, a działka nie ma bezpośredniego widoku na jezioro, w związku z czym jednym z kluczowych założeń projektu pracowni MUS ARCHITECTS była chęć rozwiązania tego problemu.


„Peryskop” – Dom nad jeziorem
Projekt:
 MUS ARCHITECTS
Zespół autorski: Anna Porębska, Adam Zwierzyński
Lokalizacja: Jezioro Żywieckie

 

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

Peryskop


Spojrzeć dalej. Zobaczyć więcej.

Celem projektowanej architektury jest między innymi uzyskanie widoku na Jezioro Żywieckie. Dosłownie „spojrzenie” ponad przeszkodą, jaką jest wał ziemny stojący między terenem opracowania a widokiem.


„Postanowiliśmy nawiązać do narzędzia, jakim jest peryskop – przyrząd optyczny służący do obserwacji przedmiotów znajdujących się poza polem widzenia obserwatora lub zakrytych przeszkodami. Zaprojektowany przez nas dom jest architektoniczną interpretacją funkcji i formy peryskopu” – opowiadają autorzy projektu.


Program funkcjonalny

Program funkcjonalny domu został rozłożony na trzech poziomach, w schemacie odwróconym.


„Część dzienną zdecydowaliśmy się podnieść maksymalnie do góry w taki sposób by zapewnić widok ponad linią wału na jezioro i jego przeciwległy brzeg.”


Na parterze znajduje się strefa wejściowa z holem, garażem dwustanowiskowym oraz strefą spa posiadająca bezpośrednie wyjście na ogród w części zachodniej działki. Na pierwszym piętrze mieści się cała część nocna – pokoje oraz łazienka. Na najwyższej kondygnacji znajduje się salon z jadalnią oraz kuchnia, a także mała toaleta. Cześć dzienna położona jest w całości powyżej wału, dzięki czemu uzyskano szeroki, panoramiczny widok na zbiornik wodny. Dzięki zastosowaniu cienko-profilowego systemu stolarki okiennej możemy niemalże całkowicie otworzyć się na widok zacierając barierę miedzy wnętrzem a zewnętrzem.

Z boku bryły mieści się wydzielona klatka schodowa łącząca wszystkie kondygnacje. Dodatkowo w garażu zlokalizowano niewielki towarowy dźwig umożliwiający transport zakupów i towarów bezpośrednio do kuchni.

Nowoczesna bryła i znak w przestrzeni

Dom stanowi odzwierciedlenie założeń koncepcyjnych i funkcjonalnych. Nowoczesna, zintegrowana i spójna bryła tworzy rozpoznawalny znak w przestrzeni, „Peryskop” pozwalający spojrzeć dalej i zobaczyć więcej.

Projektowana przestrzeń umożliwia rekreację i podziwianie okolicy na wielu poziomach – z tarasów przy pokojach w części prywatnej, a także, – co stanowi największy walor uzyskany w wyniku procesu projektowego, z dużej części dziennej podniesionej ponad linię wału otaczającego jezioro.

 




"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

"Peryskop" - Dom nad jeziorem. Projekt: MUS ARCHITECTS

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.