Dom + w zakolu Jeziorki projektu STOPROCENT Architekci

Dom + został zaprojektowany na malowniczej działce położonej w zakolu rzeki Jeziorki, w podwarszawskim Konstancinie. W okolicy stoi kilka budynków jednorodzinnych, a po drugiej stronie ulicy znajduje się niewielkie osiedle niskich budynków wielorodzinnych. Poszczególne funkcje budynku rozplanowano na rzucie zbliżonym do krzyża greckiego, a elewacje domu, wykończone tynkiem, płytami włókno-cementowymi i deskami z modrzewia syberyjskiego podkreślają jego kształt.


Dom +
Projekt:
STOPROCENT Architekci s.c. Magda Morelewska Przemek Kaczkowski
Zespół projektowy: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
Współpraca: Ewa Andruszczyszyn, Aleksandra Wolffgram
Lokalizacja: Konstancin, Polska
Powierzchnia działki: 2015m2
Powierzchnia użytkowa: 331m2
Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

 

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +


Teren działki od strony północnej przylega do wewnętrznej drogi dojazdowej i łagodnie opada w kierunku południowym. Główne wejście do budynku zlokalizowano od strony drogi. Tam też w naturalny sposób znalazł się wjazd do przestronnego garażu na trzy samochody. Pomiędzy holem wejściowym a garażem zlokalizowano garderobę , która wykorzystuje przestrzeń pod schodami na piętro budynku. Z holu wejściowego jest dostęp do jednoprzestrzennej części dziennej składającej się z salonu kuchni i jadalni. Przestrzeń ta ma swoją kontynuację się także poza budynkiem w postaci tarasu a dalej ogrodu.

W salonie zrezygnowano z telewizora na rzecz kominka. Wygospodarowano natomiast oddzielny pokój do projekcji audiowizualnych. Ciekawym rozwiązaniem jest podział kuchni na część otwartą, która bezpośrednio sąsiaduje z jadalnią i część zamkniętą, która pełni także rolę podręcznej spiżarni. Dzięki temu łatwiej zachować uporządkowany charakter części dostępnej dla gości bez konieczności kompromisów związanych z funkcjonowaniem kuchni.

Pierwsze piętro zostało zaprojektowane w formie prostopadłościanu ustawionego węższym bokiem prostopadle do ulicy. Dzięki temu wytworzyły się naturalne zadaszenia nad strefą wejściową i dużą częścią tarasu. Na piętrze znalazły się sypialnie mieszkańców wraz z niezbędnymi garderobami i łazienkami. Od strony ulicy przewidziano dodatkowy pokój – gabinet z miejscem do pracy.

Bryła budynku od strony wejścia ma tylko jedno okno natomiast otwiera się dużymi przeszkleniami na wewnętrzny ogród od południa i zachodu. Okna zostały wycofane względem lica budynku i ukryte pod okapem zapobiegającym nadmiernemu nagrzewaniu się pomieszczeń latem. W domu zaplanowano także inteligentne żaluzje zewnętrzne dostosowujące stopień otwarcia do aktualnego nasłonecznienia.

Wykończenie elewacji podkreśla formę domu. Część dolna budynku wykonana została jako tynkowana z fragmentami z płyt włókno-cementowych w grafitowym odcieniu, natomiast piętro wykończono elewacją z desek modrzewia syberyjskiego.


arch. Przemek Kaczkowski

 

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich




Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

Dom +. Projekt: STOPROCENT Architekci. Zdjęcia: Grzegorz Pędzich

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.