Dom z niewielkim atrium

Ten niewielki dom zaprojektowano na niezbyt dużej, płaskiej działce z istniejącym ogrodem na obrzeżach Jaworzna, w cichej i spokojnej okolicy z nielicznie występującymi domami. Ideą projektu Adama Wawocznego było rozbicie typowego układu domu oraz stworzenie niewielkiego atrium, urozmaicającego przestrzeń wewnątrz oraz doświetlającego strefę dzienną i hol.


Dom w Jaworznie (woj. śląskie)
Autor projektu i wizualizacje:
 arch. Adam Wawoczny
Konstrukcja: CONSTE sp. z o.o.
Powierzchnia: 260 m2

Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium

Dom z niewielkim atrium


Z uwagi na wielkość działki nie było możliwości zastosowania okien od strony wschodniej i zachodniej, a od strony południowej naturalne światło oświetla w części dziennej jedynie salon. Pomimo braku okien na elewacjach, wnętrze jest bardzo dobrze doświetlone – od strony atrium światło wpada w zasadzie przez cały dzień. Dodatkowo, nawisy zaprojektowane na południowej fasadzie zabezpieczają przestrzeń domu przed nadmiernym nagrzaniem. Również w tym celu zastosowano na elewacji beton licowy wentylowany, w przeciwieństwie do pozostałych ścian, które nie nagrzewają się tak bardzo w porze letniej – je wykonano z cegły klinkierowej.

Idealna orientacja stron świata, czyli wjazd na działkę od północy, a otwarcie na ogród od południa, zdeterminowała układ pomieszczeń i rozplanowanie domu na działce.

Większość okolicznych budynków to 2-kondygnacyjne tradycyjne budownictwo, jednak inwestorzy zdecydowali się na zbudowanie parterowego budynku tylko dla nich dwojga, pozbawionego schodów, z pomieszczeniami dziennymi, sypialnią i gabinetem, które będą mieć bezpośredni dostęp do ogrodu.

Dom został podzielony na dwa odrębne skrzydła połączone holem i atrium. Cześć zachodnia mieści strefę dzienną i garaż. Przez niewielki, ale w całości przeszklony hol, mieszkańcy mogą przejść do strefy prywatnej, gdzie zaprojektowano sypialnię z łazienką wyposażoną w saunę, gabinet oraz pomieszczenia pomocnicze.

Od strony drogi dojazdowej dom pozbawiony jest zupełnie okien, bryła przedzielona jest jedynie niewielkim przesmykiem stanowiącym główne wejście do budynku. Elewacja frontowa zaprojektowana została z jednolitego materiału, dzięki czemu budynku nadano minimalistyczny i dość surowy w odbiorze charakter.

Zupełnie inaczej wygląda bryła w strefie ogrodowej, tutaj zaplanowano elewację wykonaną z licowego betonu. We wnętrzu architekt wspólnie z inwestorami zdecydowali się wyeksponować konstrukcję budynku. Betonowe ściany, sufity i posadzki korespondują z elewacjami obiektu. Takie rozwiązanie ułatwia również utrzymanie czystości. Przestrzenie wewnątrz domu wypełnione są naturalnym światłem poprzez w całości przeszklone atrium dzielące budynek na dwie bryły. Wyjście do ogrodu z salonu i sypialni prowadzi pod dość spore zadaszenie, wykonane w całości w konstrukcji żelbetowej.

Wysokość wnętrza zróżnicowano akcentując przestrzeń dzienną, która jest nieco wyższa od strefy nocnej, co już od wejścia kieruje do salonu gości po raz pierwszy odwiedzających dom. Pomieszczenia dzienne są otwarte dużymi przeszkleniami na południe i zachód. Lokalizacja okien oraz zaprojektowane atrium zapewniają zimą duże nasłonecznienie pomieszczeń części dziennej, które o tej porze roku potrzebują więcej światła. Latem zaś, masywny nawis zabezpiecza dom przed nadmiernym nagrzewaniem.

 

Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium Dom z niewielkim atrium

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.