Po długim wyczekiwaniu Implant w marcu rozpoczął swoją budowę. Do dzisiaj zostało wykonane 90% prac ziemnych i ok 30% prac modyfikacyjnych kontenerów. Pierwszy największy segment został już postawiony na placu budowy. Inwestorom udało się obronić wszystkie przyszłe funkcjonalności i atrakcyjność obiektu takie jak budowa społeczności, wydarzenia, festiwale, wernisaże, warsztaty, edukacja. Obecnie inwestor pracuje nad rozwinięciem łapacza smogu i zwiększeniem jego powierzchni oraz skuteczności. Obiekt zaprojektował Jakub Szczęsny, autor głośnego projektu Domu Kereta.
IMPLANT
Projekt: Jakub Szczęsny | SZCZ
Więcej informacji o projekcie na stronie: IMPLANT Warsaw
IMPLANT
Ze względów bezpieczeństwa pożarowego została zmieniona fasada, która obecnie nawiązuje do przestrzenności naprzemiennej fali jako ciągłości zmian w historii miasta. Fala z czasem będzie przerastała roślinnością, symbolizując upływ czasu oraz obecność natury i ciągłość zachodzących zmian.
Z impetem ruszyły również prace nad pierwszą w branży aplikacją mobilną integrująca funkcjonalności obiektu w tym likwidacją kolejek przy zamówieniach, bookowaniem miejsc na atrakcje i wydarzenia, zbieraniem Implant Coins-ów oraz promocję partnerów, którzy będą sprzedawać swoje produkty i usługi w Implant. Aplikacja przyda się również w zachowaniu bezpiecznych odległości, bezdotykowemu zamawianiu oraz płatności w przypadku kolejnych fali pandemii.
„Restrykcje budowlane opóźniły nasze działania, jednakże z wielką upartością dążymy do celu i nie odpuszczamy najdrobniejszych szczegółów i naszych pierwotnych założeń” – potwierdził Prezes Zarządu Łukasz Koziński.
Implant będzie się wyróżniał na tle innych podobnych lokalizacji w Warszawie nie tylko ekologicznością, ale również budową społeczności, podejmując oddolne ważne tematy i inicjatywy. Partnerzy, którzy zagoszczą w Implant mają zaskoczyć bardzo wyjątkową ofertą, której nie było jeszcze w Warszawie. Koncepty będą dedykowane i inspirowane filozofią miejsca „To Express, Not Impress”.
Implant znajduje się w centrum Warszawy na działce o powierzchni 10 500 m2. Pięciokondygnacyjny obiekt oferuje dla swoich partnerów wielopoziomowe, całoroczne lokale z antresolami od 13 do 270 m2 wyposażone w pełną infrastrukturę techniczną w tym ekologiczne pompy powietrza czy nowoczesne separatory tłuszczów. Łączna powierzchnia najmu wynosi 4 000 m2, a hala wielofunkcyjna w tym foodhall to dodatkowe 680 m2. W budynku centralnym będzie się również znajdowała duża, ponad 400 m2 restauracja, która ma generować dodatkowy trafik w obiekcie. Oddanie obiektu planowane jest jeszcze w tym roku.
Na chwilę obecną projekt trzymany jest jeszcze w tajemnicy i nie została uruchomiona oficjalna komercjalizacja. Inwestor, chcąc być fair wobec partnerów, z którymi podpisane były listy intencyjne, dał im na zasadach wyłączności możliwość wyboru lokalów i podjęcia finalnej decyzji za nim otworzy się na inne ciekawe projekty z miasta.