Minimalistyczne mieszkanie w oficynie w bieli i czerni

Projekt pracowni ISKRA zakładał przebudowę mieszkania zlokalizowanego w samym centrum Łodzi, w oficynie jednej z XIX-wiecznych kamienic. Mieszkanie, które przeszło gruntowny remont z końcem lat 90-tych ubiegłego wieku, swoim wyglądem przypominało koszmar poprzedniej epoki. Mała kuchnia, brak miejsca na przechowywanie odzieży, sypialnia tak wielka, że pomieściłaby 6 łóżek, to tylko niektóre bolączki, z którymi musieli się zmierzyć projektanci.


Przebudowa mieszkania w oficynie
Projekt: Pracownia Architektoniczna ISKRA

 

Minimalistyczne mieszkanie w oficynie w bieli i czerni


Głównym założeniem było otworzenie przestrzeni przy jednoczesnym wydzieleniu wszystkich potrzebnych funkcji. Stylistycznie królują minimalizm i prostota. Geometryczne formy podkreślone zostały przez kontrastujące ze sobą biel i czerń.

Przestawienie kilku ścian pozwoliło znacznie poprawić funkcjonalność mieszkania. Mimo trudności związanych z instalacjami wodno-kanalizacyjnymi oraz wentylacją udało się przenieść kuchnię do salonu, a w jej miejsce pojawił się wydzielony gabinet. Sypialnia powędrowała na antresolę, a pod nią swoje miejsce znalazła obszerna garderoba. Strefa dzienna zyskała dodatkowe metry, co pozwoliło umieścić w niej aneks kuchenny, stół na 6 osób oraz duży, wygodny wypoczynek.

Wizualnie mieszkanie miało być nowoczesne, jasne i przestronne. Ponieważ znajduje się na pierwszym piętrze oficyny, w ciasnym podwórku, ilość światła, która wpada do mieszkania jest ograniczona. Zastosowanie białej posadzki z żywicy poliuretanowej sprawiło, że światło słoneczne odbija się i rozprasza po całym mieszkaniu. Proste formy w kontrastujących ze sobą kolorach  nadały mieszkaniu bardzo nowoczesnego i wyrazistego charakteru.



 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.