Wnętrza mieszkania we Wrocławiu. Projekt: 081 Architekci

Pogodne wnętrza mieszkania w odcieniach bieli studia 081 Architekci

Mieszkanie projektu studia 081 Architekci charakteryzuje pogodny i przyjazny klimat. Przestrzeń dzienna utrzymana została w jasnej kolorystyce – w odcieniach bieli z drewnem uzupełniającym zabudowę kuchni. Osobistego charakteru wszystkim pomieszczeniom dodają oryginalne grafiki.

Zintegrowany Węzeł Transportowy w Solcu Kujawskim. Projekt: RYSY Architekci | Rafał Sieraczyński. Zdjęcie: Piotr Krajewski

Zintegrowany Węzeł Transportowy w Solcu Kujawskim pracowni RYSY Architekci

Nowoczesny dworzec zaprojektował zespół pracowni RYSY Architekci. Budynek ma prostą, ale dynamiczną i efektowną formę. Głównym założeniem architektów było wkomponowanie projektowanego obiektu w ukształtowanie terenu oraz dostosowanie jego kubatury do otaczającej zabudowy.

Dom U-kierunkowany w Izabelinie. Projekt: Z3Z ARCHITEKCI | Mateusz Zajkowski

Dom U-kierunkowany z widokiem na Puszczę Kampinoską projektu Z3Z Architekci

Dom U-kierunkowany położony jest w Izabelinie pod Warszawą na wyjątkowej działce graniczącej z Puszczą Kampinoską. Część dzienna – serce domu zamknięte jest ścianami z trzech stron, otwiera się jedynie i najmocniej jak to możliwe na puszczę. Koncept domu opracował zespół studia Z3Z Architekci.

Wnętrza mieszkania "Linear Workflow". Projekt: 1MM Studio

Linear Workflow – Biało-czarne wnętrza mieszkania projektu 1MM Studio

Motywem przewodnim projektu wnętrz mieszkania pracowni 1MM Studio stała się funkcja. Inwestorom zależało na powiększeniu i racjonalnym rozplanowaniu części dziennej, zwłaszcza niewielkiego aneksu kuchennego. Stąd pojawił się pomysł na zaprojektowanie oddzielnej spiżarni.

Dom Leśny. Projekt: 81.WAW.PL

Dom Leśny – będący w trakcie realizacji projekt domu pracowni 81.WAW.PL

Dom Leśny to kolejny projekt warszawskiej pracowni architektonicznej 81.WAW.PL. Położony na działce leśnej budynek idealnie komponuje się z otaczającą go przyrodą. Kamienna elewacja domu nawiązuje do ciemnych pni sosen, które rosną na tym terenie.

Crab Houses, Sobótka. Projekt: Dagmara Oliwa & Anita Luniak

Złoto dla Polek w prestiżowym konkursie A’DESIGN AWARD & COMPETITION w Mediolanie!

Pierwsza edycja konkursu A’Design Award & Competition miała miejsce w 2009 roku i szybko weszła do ścisłej czołówki najbardziej prestiżowych konkursów designerskich na świecie. W gronie zwycięzców tegorocznej edycji konkursu znaleźli się również architekci z Polski: Dagmara Oliwa i Anita Luniak.

Wnętrza biurowe Call-Center. Autorzy: Metaforma Architekci

Przyjazne biuro – wnętrza zespołu Call-Center projektu studia Metaforma Architekci

Przestrzenie biurowe często kojarzone są z mało przyjaznym, anonimowym charakterem. Architekci z Grupy Metaforma stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania miejsca, które nie tylko będzie sprzyjać koncentracji podczas pracy, ale także pozwoli w pełni zregenerować się w czasie przerw.

Schody na ulicy Śliskiej w Krakowie. Autorzy projektu: arch_it | Piotr Zybura

Oryginalny pomysł na schody w przestrzeni miejskiej Krakowa – Zwycięska praca studia arch_it

Pracownia arch_it zdobyła I Nagrodę w konkursie architektoniczno-urbanistycznym na opracowanie koncepcji przebudowy schodów terenowych wraz z otoczeniem pomiędzy ulicą Kalwaryjską i ulicą Zamojskiego, stanowiących przedłużenie ulicy Śliskiej w Krakowie. Gratulujemy!

Pomnik Polski Morskiej w Gdyni. Autorzy: R3D3 + Pracownia 111. Współpraca: artysta rzeźbiarz Igor Duszyński

Pomnik Polski Morskiej w Gdyni – Koncepcja konkursowa zespołu Pracowni 111 oraz R3D3

W ostatnich dniach rozstrzygnięto konkurs na koncepcję Pomnika Polski Morskiej wraz z zagospodarowaniem centralnego placu u nasady Skweru Kościuszki w Gdyni. Prezentujemy koncepcję konkursową zespołu Pracowni 111 oraz R3D3 wykonaną we współpracy z rzeźbiarzem Igorem Duszyńskim.

Restauracja i klubokawiarnia „Drzwi Zwane Koniem”, Katowice. Projekt wnętrz: MUS ARCHITECTS

„Drzwi Zwane Koniem” – wnętrza klubokawiarni projektu studia MUS Architects

„Drzwi Zwane Koniem” to nazwa restauracji i klubokawiarni mieszczącej się w budynku Willi ogrodowej Kramstów w centrum Katowic. W jej wnętrzach projektanci ze studia MUS Architects zaprojektowali nową przestrzeń lokalu gastronomicznego.

Biurowiec QUARTZ Office na poznańskim Górczynie. Projekt: Easst.com

Biurowiec QUARTZ Office na poznańskim Górczynie – dynamiczna bryła projektu studia Easst.com

Biurowiec QUARTZ, zlokalizowany przy ulicy Klinkierowej na poznańskim Górczynie, to najnowsza realizacja studia Easst.com. Budynek pełni rolę charakterystycznego punktu na wjeździe do Poznania trasą z Wrocławia. Nietypowa i charakterystyczna jest trójkątna bryła budynku.

Przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna GE Customer Experience Center. Projekt: Zalewski Architecture Group

Przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna GE projektu Zalewski Architecture Group

„GE Customer Experience Center” to przestrzeń wystawienniczo-konferencyjna na terenie GE Brilliant Factory w Bielsku-Białej. Projekt został wykonany według autorskiego konceptu pracowni Zalewski Architecture Group, który zwyciężył w konkursie organizowanym przez firmę GE.

Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrz oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.