Efektowna forma i dynamiczne kontrasty. Dom Flamingo House biura STOPROCENT Architekci

Dom Flamingo House zaprojektowany został na działce zlokalizowanej w odległości zaledwie około 1 km od historycznego centrum Żor. Od strony wschodniej graniczy z ul. Miłą, po której drugiej stronie rozpoczynają się miejskie tereny rekreacyjno – parkowe urządzone na historycznym obszarze po dawnej cegielni i ciągnące się aż do samego centrum. Działka posiada unikalne ukształtowanie terenu. Jest bardzo zróżnicowana pod względem wysokościowym. 

Dynamiczna forma domu wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu. Od strony ulicy widoczna jest lekka, lewitująca bryła mieszcząca przestrzeń nocną. Od strony ogrodu natomiast niższa kondygnacja, zaplanowana przy patio z efektownym basenem, otwiera swoje wnętrza na ogród i piękny krajobraz.

Układ fasad to dynamiczna gra pomiędzy tym co pełne i transparentne, tym co lekkie i ciężkie, pełnymi płaszczyznami i ostrymi krawędziami oraz tym co jasne i ciemne. Pełne fasady osłaniają wnętrze tam, gdzie jest potrzeba ograniczenia wglądu a przeszklenia wprowadzają do wnętrza najpiękniejsze widoki na zagospodarowany ogród. Masywne bryły kontrastują z przeszklonymi pasami fasad tworząc wrażenie lewitujących kompozycji. Pełne płaszczyzny gładkich ścian sąsiadują z ostrymi krawędziami zadaszeń, które poprzez światłocień nadają budynkowi dynamiki. Biel pełnych płaszczyzn zestawiono z ciemnym rytmem okien i fasadowymi żaluzjami zewnętrznymi.


Dom Flamingo House
Projekt: STOPROCENT Architekci s.c.
Architektura: Magdalena Morelewska , Przemek Kaczkowski
Konstrukcja: SPJP Sławomir Pruchnik
Instalacje: Mateusz Komenda | Capite Engineering Mateusz Komenda
Klient: Prywatny
Powierzchnia działki: ok. 3500 m2
Powierzchnia użytkowa: ok. 375m2
Rok: 2020

 

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

 

Różnica wysokości na całej działce wynosi ok. 5m. Jej najwyższa część biegnie wzdłuż południowej granicy działki i znacząco opada w kierunku północnym wzdłuż drogi i północno-zachodnim tworząc tam zagłębienie terenu.

Budynek został zlokalizowany w północno – wschodniej części działki w taki sposób by uzyskać maksymalnie dużą część ogrodową po południowej stronie domu. Zaplanowano go na linearnym układzie 2 krzyżujących się osi W-Z i PN-PD. Jedna z nich rozpięta została równolegle do drogi i osadzona została w górnej części działki. Druga oś rozpięta została równolegle do północnej granicy działki i osadzona w niecce terenu. Tak zlokalizowany budynek pozwolił odizolować część intymną się od drogi publicznej i od sąsiedniej zabudowy szeregowej a jednocześnie całkowicie otworzyć się na południową ekspozycję. Ta część działki wydaje się najbardziej atrakcyjna – z terenem wspinającym się ku górze, porośniętym naturalną roślinnością – drzewami i krzewami. Taka lokalizacja budynku optymalnie wykorzystuje naturalne ukształtowanie działki.

Z ul. Miłej widoczna będzie prostopadłościenna, jasna bryła budynku, stanowiąca barierę ograniczającą wgląd w przestrzeń użytkowaną przez domowników. Ta część budynku została wyniesiona ponad poziom terenu i odcięta pasem przeszkleń od gruntu, co nadaje jej lekkości i tworzy efekt lewitującego obiektu.

Dolna kondygnacja została zorganizowana wokół wewnętrznego patio i ukierunkowana widokowo na teren działki.

Dodatkowo reprezentacyjny charakter strefy wejściowej podkreślają eleganckie elementy wyposażenia wnętrz takie jak: dekoracyjne oprawy oświetleniowe w formie przestrzennej, wygodne skórzane meble oraz żywa zieleń.

 

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci




Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

 

W widocznej z ulicy części górnej zlokalizowano sypialnie i łazienki domowników. Pomieszczenia te zorganizowane zostały tak, żeby zapewnić użytkownikom atrakcyjne widoki na zadrzewioną południowo-zachodnią część działki przy jednoczesnym odseparowaniu  ich pełnymi ścianami od strony drogi publicznej. Jedynie gabinet, pomyślany jako miejsce pracy, posiada widok na  strefę wejścia i wjazdu na działkę.

Sam wjazd i lokalizacja garażu zostały tak pomyślane żeby wykorzystać naturalne ukształtowanie terenu, które dość znacznie opada w kierunku północno-zachodnim. Dzięki temu łagodnie ukształtowana rampa może pełnić rolę jednocześnie dojścia i dojazdu do budynku.

Wokół patio zorganizowano funkcje dzienne – przestronny salon z jadalnią i otwartą kuchnią, strefę domowej siłowni i spa, strefę wejściowej oraz zaplecze gospodarcze. W samym centrum patio przewidziano płytki basen 6x6m z zamkniętym obiegiem wody płynącej. Wąska struga wody wypływa z basenu i ciągnie się wzdłuż całej fasady południowej  a następnie opada niewielką kaskadą do ogrodu. Tam podziemnym układem hydraulicznym wyposażonym w filtry jest ponownie przepompowywana do basenu i krąży delikatnie szemrząc oraz zapewnia unikalny mikroklimat wnętrza. Dzięki zaprojektowanym nad tarasami zadaszeniom zapewniono użytkownikom możliwość korzystania z części zewnętrznej także przy mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych oraz zapewniono najkorzystniejsze otwarcia widokowe na malowniczą działkę.

Poprzez system pełnych ścian, dużych przeszkleń fasadowych oraz zadaszonych i niezadaszonych tarasów zorganizowanych wokół patia zaciera się wyraźna granica pomiędzy tym co wewnętrzne i zewnętrzne. Czym uzyskano efekt wprowadzenia krajobrazu do wnętrza budynku.

 

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom Flamingo House. Projekt: STOPROCENT Architekci

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.