House by the ROCK – wyjątkowy dom w unikalnym otoczeniu

Najnowszy koncept pracowni STOPROCENT Architekci – Dom „House by the ROCK” zaprojektowany został na działce zlokalizowanej w malowniczej części Jeleniej Góry. W sąsiedztwie parku zlokalizowanego na pagórkach, z których zadrzewionych zboczy rozciąga się widok na panoramę Karkonoszy.


Dom w Karkonoszach / House by the ROCK
Projekt:
 STOPROCENT Architekci s.c.
Zespół projektowy: Magdalena Morelewska, Przemek Kaczkowski, Anna Wojcieszek
Współpraca: Jan Radwański, Katarzyna Borek
Powierzchnia działki: 1016 m2
Powierzchnia użytkowa:
277 m2
Lokalizacja:
Jelenia Góra, woj. dolnośląskie

 

 

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK


Od strony północnej teren inwestycji graniczy z ulicą, za którą w kotlince i na dalszych pagórkach zlokalizowana jest zabudowa mieszkalna jednorodzinna. Od strony wschodniej graniczy z zadrzewioną działką wyłączoną z możliwości zabudowy, za którą rozciąga się niezabudowana dolina u stóp górskiego pasma. Tu w zasięgu wzroku jest formacja skalna, wielki głaz. Od strony południowej tereny szkoleniowe z gmachem urzędu. Od strony zachodniej teren graniczy z kameralnym osiedlem domów jednorodzinnych.




Działka posiada unikalne ukształtowanie terenu. Jest bardzo zróżnicowana pod względem wysokościowym. Zlokalizowana jest na zboczu wzniesienia, a jej najwyższa partia znajduje się w południowo – zachodniej części. Teren znacząco opada w kierunku północno – wschodnim i tym samym otwiera się widokowo na zadrzewione tereny z głazem oraz pasmo górskie w dalszej perspektywie. Różnica wysokości na całej działce wynosi ~6m.

Lokalizacja na działce

Z uwagi na dostęp do działki z od strony północnej, północno – wschodni kierunek opadania terenu oraz ekspozycję na unikalną formację skalną na działce sąsiedniej wyłączonej z możliwości zabudowy, budynek został zlokalizowany w północnej części działki. Zaplanowany został, jako układ 2 brył na planie kwadratów odgiętych od siebie tak, by każdy z nich wykorzystywał możliwie wiele walorów terenu zarówno widokowych, jak i związanych z operowaniem światła o różnych porach dnia. Jedna z brył zlokalizowana została równolegle do północnej granicy działki tworząc wysłonięcie od zabudowy sąsiedniej. Druga z brył zlokalizowana została równolegle do granicy z działką, na której występuje formacja skalna tak, by zapewnić widok najkorzystniejszy na głaz. Bryły połączone zostały przeszklonym łącznikiem o funkcji komunikacji i otwarcia widokowego, będącym przeszklonym i zadaszonym tarasem. Taka lokalizacja budynku optymalnie wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu.

 

Malownicza działka InwestorówDom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

 

Forma budynku

Od strony ulicy widoczne będą 2 bryły o różnej wysokości, z dachami 4-spadowymi, o kącie nachylenia połaci 50°, z których jedna (wyższa) ukierunkowana będzie w południową stronę, druga (niższa) w stronę południowo-wschodnią, na głaz. Przeszklony łącznik o dachu płaskim ukierunkowany na piękne drzewa i las połączy 2 bryły. Unikalny charakter został nadany również przez wprowadzenie świetlików w górnej części dachów spadzistych.

Układ funkcjonalny

Każdej z brył przypisana została odrębna funkcja.  W niższej, jednoprzestrzennej zlokalizowana została część dzienna z obszerną wyspą kuchenną, jadalnią i częścią telewizyjną. Druga z brył, ta wyższa, podzielona została na kondygnacje. Na parterze znajdować się będzie gabinet pełniący również funkcję pokoju do układania zestawów lego, pokój gościnny, pokój fitness, sauna i łazienka z prysznicem. Na piętrze znajdować się będzie główna sypialnia z łazienką – z wanną i prysznicem oraz obszerna garderoba. Okno połaciowe w łazience zapewni naturalne oświetlenie, a zlokalizowanie go w strefie wanny umożliwi obserwowanie gwiazd podczas kąpieli. W sypialni zaprojektowana została lukarna o współczesnym charakterze wprowadzająca leśne otoczenie do wnętrza oraz okno połaciowe od strony wschodniej zapraszające pierwsze promienie słońca.

Wszystkie pomieszczenia zorganizowane zostały tak, żeby zapewnić użytkownikom atrakcyjne widoki na zadrzewiony teren działki przy jednoczesnym wysłonięciu od wglądu z ulicy czy sąsiedztwa. Przeszklony łącznik stanowić będzie strefę wejściową z wiatrołapem i garderobą, komunikację z klatką schodową łączącą wszystkie kondygnacje oraz strefę relaksu z fotelami i kominkiem, niejako przedłużenie części dziennej. Przestrzenie na parterze potraktowane zostały swobodnie i nie są wydzielone. Strefa kuchni, jadalni i części telewizyjnej przenikają się ze sobą i dalej niejako wylewają się w część kominkową w formie oranżerii, której przedłużenie stanowi zewnętrzny zadaszony taras i dalej – otwarty malowniczy teren.


„Przestrzenie wewnętrzne przenikają się zarówno ze sobą, jak i z otaczającym go zewnętrzem, które dzięki zaprojektowanym przeszkleniom i ukierunkowanym widokom zaproszone zostały do środka” – opowiadają autorzy projektu z pracowni STOPROCENT Architekci.


Na kondygnacji podziemnej dostępnej z rampy zjazdowej zlokalizowany został garaż z 2 miejscami postojowymi i warsztatem do majsterkowania, pracownia ceramiczna z doświetleniem poprzez taras powyżej i niezależnym wejściem, zaplecze sanitarne pracowni oraz pomieszczenia techniczne.

Elewacja domu i kolorystyka

W odpowiedzi na tak unikalną działkę oraz wyjątkową formę budynku, wykończenie fasad zaprojektowane zostało jako jednakowe na ścianach oraz na dachu. Płaszczyzny fasadowe oraz płaszczyzny połaci dachowych wykończone będą gontem o jego charakterystycznej fakturze w kolorze żywego drewna, które z czasem zszarzeje, spatynowieje.

Do brył wykończonych tak jednorodnie materiałowo gontem dodane będą antracytowe lamelki w układzie pionowym. Pełnić będą funkcję okładziny elewacyjnej, ale przede wszystkim w formie żaluzji w układzie harmonijkowym na przeszkleniach okiennych umożliwiać będą niemalże całkowite zamknięcie przeszkleń. Ujęte w formie zsuniętych zaparkowanych skrzydeł żaluzji albo przymykając okna zapewnią zmienność fasady w zależności od obecności użytkowników, pory dnia lub nastroju mieszkańców domu.

 

 

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

Dom w Karkonoszach / House by the ROCK. Projekt: STOPROCENT Architekci

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.