Nowoczesne wnętrze ze skosami. Pomysłowa i stylowa aranżacja domu blisko natury

Wnętrza projektu studia hilight.design to nowoczesna aranżacja domu usytuowanego blisko przyrody i natury. Projektanci wypełnili kubaturę domu nowoczesnym stylem – wykorzystując objętość willi i podkreślając przy tym w pomysłowy sposób formę budynku przekrytego stromymi dachami. We wnętrzach, oprócz starannie dobranej kolorystyki i eleganckich materiałów wykończeniowych przestrzeń domu wypełniły elementy wyposażenia o współczesnych formach. Inwestorzy nie obawiali się także ciemnych, zdecydowanych barw, które zestawione z delikatnymi brązami i beżami tworzą efektowną, pełną wyrazu kompozycję. 


Nowoczesne wnętrza domu ze skosami
Projekt wnętrz: hilight.design

 

 

Nowoczesne wnętrze ze skosami


Dom podzielony jest na kilka obszarów – począwszy do strefy dziennej, poprzez strefy komunikacji ogólnej i miejsca pracy, na części prywatnej i sypialniach domowników kończąc. W aranżacji części dziennej można zobaczyć, jak kubatura domu oraz wysokie sufity wpływają na aranżację wnętrza. Projektanci ze studia hilight.design podkreślili kolorami kształty wynikające z formy domu, nawiązującej do klasycznej bryły przekrytej stromym dachem. Odbiór wnętrz wzbogacają widoki otaczającej przyrody, która przez ogromne okna niemal wlewa się do wnętrz budynku.

W części salonowej uwagę zwraca duża, równomiernie oświetlająca sferyczna lampa-kula, który przywodzi na myśl pełnię księżyca. Z wygodnego, narożnego wypoczynku mieszkańcy będą mogli cieszyć się ciepłem domowego kominka. Salon, razem z kuchnią i jadalnią tworzy otwartą przestrzeń. W jej wnętrzu, oprócz księżycowej kuli, uwagę zwracają nietypowe, stylowe akcenty – jak chociażby obłe abażury lamp zawieszonych tuż nad stołem jadalnianym. Minimalistyczna, masywna wyspa oddziela natomiast przestrzeń roboczą kuchni od pozostałej części. Ważnym elementem aranżacji tej części domu jest także czarna, spiralna klatka schodowa, która niczym przestrzenna rzeźba ożywia aranżację.



We wnętrzach całego domku pojawia się mnóstwo różnych gatunków drewna i beżu oraz designerskie detale. Oprócz ozdobnych opraw świetlnych przestrzeń wewnątrz oświetlają punktowe lampy i spoty. Otwarta część dzienna jest przestronna, mimo to zachowuje jednak swój przytulny charakter.

Pozostałe pomieszczenia kolorystycznie nawiązują do aranżacji strefy dziennej. Ciemne odcienie kontrastują z jasnymi beżami, a przytulnego i ocieplającego nastroju dodają wnętrzom drewniane okładziny, które nawiązują także do krajobrazu za oknami domu.

Główna sypialnia posiada własną, elegancką łazienkę, ale prawdziwym smaczkiem jest wanna zlokalizowana tuż przy oknie. Pokoje najmłodszych mieszkańców domu zlokalizowane są w części poddaszowej. Kolorystycznie spójne z innymi przestrzeniami, ożywione zostały tapetami, które nadają im luźniejszego, dziecięcego klimatu.

Inne przestrzenie usytuowane w poddaszu również zgrabnie wykorzystują i podkreślają kubaturę pod skosami dachu. Antresola to część wspólna, która może także posłużyć za miejsce do pracy czy wypoczynku. Tutaj uwagę zwraca zabudowa ściany szczytowej wykorzystana na efektownie oświetlone półki z książkami.

W tych wnętrzach prostota form, eleganckie i kontrastowe zestawienia faktur i materiałów oraz ciepłe światło o odpowiedniej temperaturze tworzą przytulną, elegancką aranżację, która świetnie współgra z formą budynku zwieńczoną skosami dachów.

 

 

 

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.