Centrum Sportowe w Katowicach zaprojektowane przez biuro projektowe MAŁECCY

Centrum Sportowe w Katowicach to kompleks sportowo-rekreacyjno-szkoleniowy. Główną ideą architektów z MAŁECCY biuro projektowe było zachowanie spójności formy poszczególnych budynków tworzących kompleks, a także „minimalizacja” wysokości obiektów o dużej kubaturze, zwłaszcza w kontekście zlokalizowanego w najbliższym sąsiedztwie osiedla mieszkalnego.


Centrum Sportowe
Pracownia projektowa: MAŁECCY biuro projektowe
Architekt prowadzący: Joanna Małecka, Wojciech Małecki
Architekci: Anna Siwińska, Adrianna Frelich – Mszyca, Katarzyna Leśniok, Ewa Szczęsna, Tomasz Bąbski, Adam Malczyk, Mariusz Okrajek, Sebastian Obetkon, Józef Madej, Łukasz Piszczek
Lokalizacja/adres: Katowice, osiedle Bażantow, ul. Pijarska 1-3
Data opracowania: Wrzesień 2011
Data realizacji: Marzec 2013
Inwestor: Millenium Inwestycje Sp. z o.o.
Powierzchnia całkowita: 9427 m2
Powierzchnia zabudowy: 4747 m2
Kubatura brutto: 42046,13 m3
Generalny wykonawca: Millenium Inwestycje Sp. z o.o.

 

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Spójna forma, „minimalizacja” kubatury


Kompleks hali sportowej i centrum z kortami tenisowymi w pierwotnym założeniu miały bardzo spójny charakter. W tej chwili budynki hali i centrum, ale bez kortów, można odczytać jako jedność. Zakładaliśmy większą spójność, natomiast życie i inwestor trochę zweryfikowały projekty. Ważna też była nasza adaptacja do zaistniałej sytuacji, musieliśmy połączyć się ze szkołą podstawową. Szukaliśmy więc poprzez łącznik nawiązania do bryły, która nie była przez nas projektowana.

Wydaje mi się, że obiekt hali widowiskowo-sportowej jest najciekawszy. Powstał pierwszy i miał najmniej zmian w stosunku do projektu koncepcyjnego. Przez to też utrzymał zakładany przez nas charakter, natomiast pozostałe budynki mocno ewoluowały. Budynek hali jest więc najbliższy idei, która nam przyświecała – tak kształtować obiekty o dużej kubaturze, żeby zminimalizować, zwłaszcza od strony osiedla, ich wysokości. Zgodnie z tą zasadą hala widowiskowo-sportowa w większej części jest zagłębiona pod ziemią i nie sprawia wrażenia tak dużej, jaką w rzeczywistości jest. Mieszkańcy osiedla są zdziwieni, że tam jest hala o pełnowymiarowych gabarytach boiska.

Etapowa realizacja


Budynek A jest obiektem składającym się z jednej kondygnacji podziemnej i jednej kondygnacji nadziemnej.  Na kondygnacji nadziemnej znajduje się kryta hala tenisowa z trzema kortami, na kondygnacji podziemnej – parking wraz pomieszczeniami technicznymi i sanitarnymi. Budynek A przylega do budynku B od strony wschodniej.  Wejście do budynku A odbywa się poprzez hol główny budynku B.

Hala przeznaczona jest do gry w tenisa. Wyjścia ewakuacyjne z hali zlokalizowane są na dwóch przeciwległych ścianach szczytowych. Zespół szatniowo – sanitarny dla uczestników zajęć zlokalizowany jest na kondygnacji przyziemia w budynku B, dostępny przez główny trzon komunikacji pionowej budynku B.

Wjazd i wyjazd parkingu znajduje się w ścianie szczytowej, od strony zachodniej, projektowany jako brama o szerokości 6 m i wysokości 2.20 m, obsługująca ruch dwukierunkowy. Wyjścia ewakuacyjne prowadzą przez przedsionek komunikacji w kierunku budynku B oraz przez bramę wjazdową. Dodatkowo w obrębie piwnic budynku A znajdują się pomieszczenia techniczne oraz blok sanitarny, obsługujące całą część A i B.

Budynek B stanowi centrum kompleksu sportowo-rekreacyjno-szkoleniowego, tutaj znajduje się główne wejście do kompleksu. Budynek B to obiekt czterokondygnacyjny, częściowo podpiwniczony – z kondygnacją techniczną podbasenia. W budynku zlokalizowane są: basen, sauny, bar z zapleczem, sale fitness, sale squasha, gabinety rehabilitacji oraz hotel. Wejście znajduje się od strony ul. Pijarskiej. Wejście główne prowadzi do holu głównego, gdzie zlokalizowana jest recepcja, w której odbywa się opłata za zajęcia na terenie kompleksu, wydawanie kluczyków do szatni, czystych ręczników oraz sprzedaż drobnych artykułów sportowych (czepki, okulary pływackie i.t.p.). Na wprost wejścia znajduje się  bar i strefa dla konsumentów, za barem – zaplecze lokalu małej gastronomii z kuchnią, zmywalnią i częścią socjalną dla pracowników. Z tyłu budynku znajdują się 4 sale do squasha i pomieszczenia techniczne. Prawa strona budynku stanowi odrębną część – centrum rehabilitacji z gabinetami rehabilitacji, z odrębną recepcją, zapleczem socjalnym dla pracowników  i wejściem bezpośrednio z zewnątrz budynku.

Klatka schodowa znajduje się w centralnej części budynku, wejście do klatki zlokalizowano za recepcją główną. Na poziomie przyziemia zlokalizowany jes kompleks  szatniowy z węzłem sanitarnym i natryskami , który stanowi zaplecze dla klientów korzystających z całego kompleksu w budynku A, B oraz C: kortów tenisowych, squasha, fitnessu, sali gimnastycznej, jak również basenu oraz saun.

Na poziomie przyziemia znajduje się  również  basen o głębokości max 1,3m. Za częścią szatniową zlokalizowany jest kompleks saunowy z saunami mokrymi, suchymi, saunami dla dzieci, saunami IR oraz prysznicami atrakcji i jacuzzi. W przyziemiu zlokalizowano także pomieszczenia rehabilitacji, jako uzupełnienie oferty centrum rehabilitacji znajdującego się na parterze, w których przewiduje się zabiegi mokre, oraz masaże trwające nie dłużej niż 2 godziny. Na tym poziomie znajduje się łącznik podziemny z budynkiem C. W strefie basenowej zlokalizowany jest węzeł sanitarny z natryskami dla uczniów istniejącej szkoły podstawowej, którzy będą korzystać z basenu w ramach zajęć lekcyjnych.

Na pierwszym piętrze znajdują się sale do zajęć fitnessu. A na drugim piętrze – został zlokalizowany hotel i sala wielofunkcyjna wraz z zapleczem. Kondygnacja podziemna w całości jest przeznaczona na pomieszczenia techniczne związane z funkcjonowaniem basenu.

Przejście do budynku A na korty tenisowe odbywa się na poziomie parteru,  przy  schodach prowadzących z holu  głównego do parkingu podziemnym.

Budynek C jest częścią kompleksu sportowo-rekreacyjno-szkoleniowego, stanowi pierwszy etap realizacji inwestycji. Jest to obiekt wolnostojący, dwukondygnacyjny, niepodpiwniczony, połączony z budynkiem B za pomocą łącznika podziemnego. Wejście główne do kompleksu znajduje się w budynku B.

Budynek C składa się z trzech części: pierwsza to sala gimnastyczna wraz z zapleczem szatniowym, druga – sportowe przedszkole, trzecią część stanowią sale rekreacyjno-szkoleniowe. Sala gimnastyczna posiada wymiary boiska do gry w koszykówkę. Zapleczem sali jest zespół szatniowy: dla dziewcząt i dla chłopców. W celu zapewnienia możliwości korzystania z sali gimnastycznej i basenu uczniom istniejącej szkoły podstawowej, która znajduje się na sąsiedniej działce, zaprojektowano  także łącznik na poziomie  pierwszego piętra. Szatnie basenowe znajdują się  obok szatni dla sali gimnastycznej, natomiast węzeł sanitarny i natryski znajdują się w budynku B, bezpośrednio przed wejściem na basen.

Sportowe przedszkole przeznaczone jest dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat, w oparciu o funkcje znajdujące się w kompleksie. Sale rekreacyjno-szkoleniowe, z szatnią dla uczestników zajęć zlokalizowano na piętrze.


Opis autorski: MAŁECCY  biuro projektowe

 

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

Centrum Sportowe w Katowicach. Architektura: MAŁECCY biuro projektowe

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.