Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015 – Projekt „Koło w Parku” pracowni Banach Architekci

XVII Konkurs KOŁO na projekt łazienki – Wrocław
Koncepcja toalety publicznej w Parku Zachodnim we Wrocławiu


Projekt toalety publicznej „Koło w Parku”
Autorzy: Banach Architekci
Status: Projekt konkursowy
Lokalizacja: Park Zachodni, Wrocław
Data opracowania: 2015
Powierzchnia: 100m2
Organizator konkursu: KOŁO

 

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Koło w Parku


Znajdujemy się we Wrocławiu, Parku Zachodnim. Miejscu, które będąc zielonymi płucami Miasta, jest także jego ośrodkiem rekreacji na świeżym powietrzu. Wśród zieleni drzew, w niedalekim sąsiedztwie placu zabaw stoi obiekt mikroarchitektury pełniący funkcję miejskich toalet. Na naszą uwagę zasłużył sobie za sposób w jaki komponuje się z otoczeniem i wpływ na kreacje życia publicznego mieszkańców Wrocławia.

Posiadający formę otwartego z dwóch stron okręgu, tworzy wewnętrzną przestrzeń – dziedziniec, miejsce aktywności publicznej, jednocześnie zapewniając intymność użytkowników obiektu. Usytuowany centralnie, w niewielkiej niecce wodopój dla zwierząt w formie jelenia z brązu, jest jednocześnie źródełkiem, z którego skorzystać mogą spacerowicze. Każde dziecko z chęcią zasiada również na jelenim grzbiecie. Za ciekawe uznał to miejsce także wrocławski krasnal. W razie niepogody, schronić można się pod wewnętrznym i przeszklonym zadaszeniem, z którego obserwując wnętrze dziedzińca czujemy bliskość otaczającej budynek parkowej zieleni.

Wszystkie dzieciaki jednogłośnie uważają że najfajniejsze są lustra czyli skóra obiektu. Jej pofalowana, zwierciadlana powierzchnia, wykonana z polerowanej stali, zachowuje się jak gabinet luster, w którym można się powygłupiać, a jednocześnie odbijając otaczającą zieleń szanuje i utrzymuje spokój jaki dają parkowe drzewa.

Wnętrze obiektu także zasługuje na uwagę. Powielając zasadę poszanowania kontekstu, wyeksponowane zostały żelbetowy strop, ściany konstrukcyjne oraz zaimpregnowana betonowa posadzka. Materiały piękne i odporne. Ściany, za którymi schowane są podtynkowe elementy instalacyjne pozostały białe nadając wnętrzu lekkości. Instalacje wentylacji i klimatyzacji są widoczne i prowadzone tuż pod stropem. Surowość materiałową ocieplają wysokie drewniane drzwi. Oprócz opraw nastropowych pomieszczenie z umywalkami doświetlone zostało poprzez okna na pełną wysokość. W części toaletowej oraz toalecie dla osób niepełnosprawnych światło dzienne wślizguje się poprzez świetlik dachowy.

Z uwagi na długą żywotność i wysoką jakość osprzęt sanitarny dobrano z oferty Koło Sanitec. Wykonany ze stali nierdzewnej wzbogaca charakter wnętrz jak i harmonizuje z fasadą obiektu.

Odwiedzając ponownie Wrocław przespacerujcie się po Parku Zachodnim i koniecznie odwiedźcie krasnala siedzącego z jeleniem przy wodopoju.


Opis autorski
Banach Architekci




 

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

Konkurs na projekt łazienki KOŁO 2015. Projekt konkursowy: Banach Architekci

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.