Mikro-dom na działce o wymiarach 4 x 6 metrów. Zobaczcie pełną pomysłów przestrzeń w Hanoi

Pracownia ODDO architects, nagrodzona tytułem wschodzącego studia architektonicznego 2021 roku w prestiżowym zestawieniu magazynu Dezeen Awards, zmierzyła się z projektem 5-kondygnacyjnego domu na mikroskopijnej działce o szerokości 4 metrów i długości 6 metrów. Pomimo ciasnych i ograniczających warunków pośród wąskiej, miejskiej zabudowy, dom TH House jest lekki, przewiewny i zintegrowany z naturą.


TH House
Pracownia: ODDO architects/ Mai Lan Chi Obtulovičová, Marek Obtulovič, Nguyen Duc Trung
Rok ukończenia: 2021
Powierzchnia zabudowy brutto (m2): 124m2
Lokalizacja projektu: Hanoi, Wietnam
Architekci wiodący: Mai Lan Chi Obtulovičová, Nguyen Duc Trung, Marek Obtulovič
Zespoły projektantów: Nguyen Viet Anh
Zdjęcia: Hoang Le photography


Dom blisko natury na mikroskopijnej działce


Architekci dążą do znalezienia odpowiedzi na istotne problemy współczesnego, dynamicznego rozwoju miasta o dużej gęstości zaludnienia i zabudowy.

Dom TH znajduje się na wąskiej parceli w bardzo gęstej okolicy Hanoi, stolicy Wietnamu. Działka o wymiarach 4 x 6 metrów posiada jedynie frontową elewację zwróconą w stronę wąskiego podwórka o szerokości 1,2 metra. Dzielnica charakteryzuje się nieformalnym układem wąskich domów na małych działkach, połączonych wąskimi uliczkami.

Wraz z szybkim rozwojem stolicy od czasu reformy gospodarczej Doi Moi w 1986 r. nastąpił duży wzrost liczby ludności spowodowany ogromną migracją mieszkańców ze wsi. Obecne Hanoi to dynamiczne miasto z 8 milionami mieszkańców, w którym tradycjonalizm kulturowy przeplata się z ogromną gęstością zaludnienia, brakiem przestrzeni publicznej, a także stopniową utratą tożsamości kulturowej z powodu przyspieszonego wzrostu gospodarczego.

Przy tak złożonych warunkach, architekci stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania współczesnego domu, odzwierciedlającego lokalną tożsamość kulturową i potrzeby rodziny Hanoi.



Idea projektu


Ideą wąskiego pięciokondygnacyjnego domu jest maksymalizacja dostępu światła dziennego i naturalnej wentylacji, nasadzenie zieleni oraz przestrzenne połączenie wszystkich kondygnacji tak, aby członkowie rodziny mogli komunikować się wizualnie między piętrami. Tradycyjne więzi rodzinne w Hanoi i ogólnie w Wietnamie są niezwykle ważne. Ten aspekt także znajduje odzwierciedlenie w projekcie domu. Otwarte przestrzenie mieszkalne i przeszklona fasada, z możliwością osłony w celu stworzenia prywatności, ułatwiają integrację w gronie członków rodziny, jak również z sąsiadami.

Aranżacja przestrzenna


Przy obecnych trudnych warunkach gruntowych dom ma tylko jedną wąską fasadę frontową, która jest bardzo zbliżona do sąsiedniego domu naprzeciwko. Odległość między ścianami na wyższych kondygnacjach wynosi zaledwie jeden metr. Ta elewacja z północnej ulicy została zaprojektowana jako fasada całkowicie przeszklona, ​​dzięki czemu przepuszczanie naturalnego światła do domu zostało zmaksymalizowane.

Różne wysokości stropu pomagają również stworzyć wrażenie większej przestrzeni, a także zróżnicowania małej obudowy. Pionowy układ domu umożliwia dostęp świeżego powietrza i naturalną wentylację, co jest bardzo ważne w wilgotnym, ciepłym klimacie wietnamskiego miasta.

Kuchnia i jadalnia znajdują się na parterze. Przestrzeń ta została zaprojektowana tak, aby zapewnić maksymalną ilość światła dziennego z poziomu dachu wpadającego przez świetlik oraz przesunięcia w górnej części bryły budynku. Przednia część kuchni jest jednocześnie głównym wejściem do domu od strony ulicy publicznej, co jest częstym miejscowym zwyczajem. Pełne otwarcie obszernych przesuwnych drzwi wejściowych do zaułka umożliwia lepsze połączenie i integrację rodziny z sąsiadami.

Salon – w którym skupiają się wszystkie rodzinne zajęcia – jest zaaranżowany w środkowej części domu na trzecim piętrze. Część dzienna znajduje się pomiędzy główną sypialnią na drugim piętrze a pokojem dziecięcym na wyższej kondygnacji. Najwyższe, piąte piętro zaprojektowano jako salę modlitewną z rodzinnym ołtarzem oraz pralnię z możliwością wyjścia na zewnętrzny taras z ogrodem i widokiem na okoliczną, intensywną zabudowę.

Zieleń


Miasto Hanoi boryka się ze znacznym brakiem zieleni w przestrzeni publicznej. Roślinność w lokalnym klimacie subtropikalnym pełni funkcję elementu funkcjonalnego, który może zapewnić zacienienie ulic i obniżyć temperaturę w mieście. Istotne jest również skupienie się na mikroklimacie samego budynku w obrębie gęstej zabudowy. Zieleń we wnętrzach i nawisy ogrodowe na zewnątrz poprawiają jakość życia w budynkach. Aranżacja i rodzaj roślin dobierane są do warunków oświetleniowych i  przestrzennych. Duże donice połączone są z automatycznym nawadnianiem, co ułatwia ich pielęgnację.

Oprócz poprawy mikroklimatu wewnątrz domu, zieleń zapewnia również odpoczynek psychiczny i fizyczny od zgiełku wielkiego miasta.
Intencją projektu jest integracja człowieka z naturą w zwartym mieszkaniu na gęsto zabudowanym terenie.

Projekt: TH House, Pracownia: ODDO architects Projekt: TH House, Pracownia: ODDO architects Projekt: TH House, Pracownia: ODDO architects Projekt: TH House, Pracownia: ODDO architects

 


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.