Nowoczesny „szałas” w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej

Najnowsza koncepcja pracowni ANTA Architekci to nowoczesny dom nawiązujący do tradycji, który realizowany będzie w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Lasy, skałki i piękny pejzaż w zasięgu ręki – w tym urokliwym otoczeniu projektanci stworzyli koncept „szałasu” o dynamicznej, pełnej ruchu formie.


Dom w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Pracownia:
 ANTA Architekci Daniel Cieślik
Lokalizacja: woj. śląskie

 

Dom w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Projekt: ANTA Architekci Daniel Cieślik

Nowoczesny „szałas” w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej


Funkcje domu rozplanowano na powierzchni prawie 300 metrów kwadratowych. Jednak kształt domu – prosta bryła przekryta stromymi dachami – sprawia, że budynek mimo obszernego programu funkcjonalnego wewnątrz, nie przytłacza skalą najbliższego otoczenia.

W poziomie parteru dostępnego z ulicy znajduje się strefa dzienna z salonem, kuchnią i jadalnią oraz pomieszczeniami gospodarczymi, garażem, garderobą i gościnną łazienką. Na schowanym pod skosami połaci dachu poziomie zaprojektowano przestrzeń sypialnianą oraz małą antresolą, otwartą na część wypoczynkową.

Kształt domu tworzy dynamiczną kompozycja dwóch przenikających się form. Przekrytą stromymi dachami część budynku przecina prostopdałościenna podstawa. Obie formy wyróżniają dodatkowo materiały wykończeniowe. Pokryte gładkim, białym tynkiem „pudełko” skontrastowano z naturalnym drewnem, które pokrywa skośne połacie. Budynek z każdej strony wygląda inaczej – spokojna, geometryczna elewacja frontowa w przestrzeni wejścia kontrastuje z dynamicznie skręconą i rozrzeźbioną fasadą ogrodową. Nietypowy i nieregularny rzut, przenikające się kształty i dynamiczne linie tworzą niezwykłą grę światła i cienia.  Całość tworzy dynamiczną kompozycję, nawiązującą jednak do tradycyjnej formy domu.

Ściana frontowa posiada minimalistyczny charakter. Oprócz przeszklonych drzwi wejściowych, pozbawiona jest przeszkleń, a zlicowana ze ścianą, biała brama garażowa wtapia się w płaszczyznę fasady. Od strony ogrodu dom otwiera jednak swoje wnętrza dużymi, efektownymi przeszkleniami na otaczającą budynek ze wszystkich stron naturę. Szczególnie efektowny widok mieszkańcom zapewni z wysokiego salonu trójkątne okno sięgające szczytu dachu. Czarne, kontrastujące detale ram okiennych dodają budynkowi współczesnego sznytu.

Dom zaprojektowany w biurze ANTA Architekci to nowoczesna rezydencja, która jednak swoją prostą i skromną formą z szacunkiem dla otaczającej przyrody zaznacza swoją obecność w niezwykłym krajobrazie.

 

 

Dom w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Projekt: ANTA Architekci Daniel Cieślik

Dom w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Projekt: ANTA Architekci Daniel Cieślik

Dom w krajobrazie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Projekt: ANTA Architekci Daniel Cieślik

 





Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.