Szkoła Podstawowa w Podkowie Leśnej – Grupa5 Architekci

Obiekt: Szkoła Podstawowa nr 2 im. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Podkowie Leśnej
Architekci:
Grupa5 Architekci
Lokalizacja:
Podkowa Leśna, woj. mazowieckie
Projekt:
2006
Realizacja:
2012
Powierzchnia użytkowa:
2852 m2

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Szkoła Podstawowa nr 2 im. Św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Podkowie Leśnej

Projektowany budynek znajdować się będzie w centrum Miasta Ogrodu Podkowa Leśna. Jest to obszar lokalizacji domów jednorodzinnych wolnostojących w rozległych ogrodach. Koncepcja projektowa przewiduje realizacje szkoły podstawowej w formie dwukondygnacjowych brył budynków o rozmiarach wolnostojących domów jednorodzinnych połączonych ze sobą w tylnej części działki zabudową ciągłą a rozdzielonych między sobą w strefie frontowej poprzez place i zielone dziedzińce.
Kubatura szkoły zostanie w ten sposób rozbita tak aby harmonijnie wpisać się w przestrzeń ogrodów Podkowy Leśnej.

Położenie budynku szkoły na działce, jego układ oraz kształt jest jednocześnie wynikiem analizy lokalizacji terenu, zapewnienia prawidłowego doświetlenia sal lekcyjnych oraz nasłonecznienia działki.

W narożniku ulic Modrzewiowej i Kościelnej zaprojektowany został wewnętrzny plac przed głównym wejściem do budynku. Plac jest przestrzenią o ograniczonej dostępności dla rodziców i dzieci idących do szkoły, oczekujących lub zabierających się na wyjazady i letnie szkoły. Budynek otrzymał Nagrodę od Uczniów „Dziękujemy za ładną szkołę”.

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Projekt Szkoły Podstawowej w Podkowie Leśnej

Zobacz: Wybrane projekty pracowni Grupa5 Architekci na portalu Archinea!

prawidłowego doświetlenia sal lekcyjnych oraz nasłonecznienia działki.
W narozniku ulic Modrzewiowej i Koscielnej zaprojektowany został wewnętrzny plac przed głównym wejściem do budynku. Plac jest przestrzenią o ograniczonej dostępności dla rodziców i dzieci idących do szkoły, oczekujących lub zabierających się na wyjazady i letnie szkoły.
Budynek otrzymał Nagrodę od Uczniów „Dziękujemy za ładną szkołę”.





Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.