Niezwykła rezydencja z widokiem na morze. Dom nad Bulwarem pracowni Arch-Deco

Piątkowy, wiosenny poranek. Nad Bulwarem Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni słońce świeci już dość wysoko. O godz. 8 rano w okolicach skweru Arki Gdynia i wejścia na bulwar od alei Piłsudskiego z każdym kwadransem przybywa biegaczy, osób spacerujących z psami czy rodziców pchających dziecięce wózki, podczas gdy tafla Bałtyku odbija słoneczne refleksy. Na takie właśnie sceny niemal przez cały rok „spogląda” wyjątkowy dom, zwany potocznie Domem nad Bulwarem. Jego autorami są architekci z gdyńskiego biura Arch-Deco.


Dom nad Bulwarem
Pracownia:
Arch-Deco
Zespół projektowy:
Zbigniew Reszka, Michał Baryżewski, Anna Trzcińska, Oskar Berent, Ewa Baranowska, Anna Czech, Magdalena Rosowska
Lokalizacja: Gdynia, Prusa
Projekt: 2013
Powierzchnia: 800 m2
Zdjęcia: Andrzej Łopata

 

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem


Budynek ma powierzchnię 800 m2. Architektura budynku jest szczególne dopracowana z uwagi na jego lokalizację w eksponowanym i reprezentacyjnym miejscu. Dom znajduje się bowiem u podnóża ekskluzywnej, willowej dzielnicy – Kamiennej Góry – oraz w bezpośrednim sąsiedztwie jednego z dwóch głównych wejść na gdyński bulwar. Został zaprojektowany tak, aby jak najlepiej wpisać się w istniejące otoczenie pasa brzegu nadmorskiego oraz naturalnie uformowanych skarp, które w dużym stopniu pokryte są zielenią.


– Projektując dom jednorodzinny przy ul. Bolesława Prusa w Gdyni, szukaliśmy takiej formy, która najtrafniej wydobywałaby potencjał miejsca. Zależało nam na tym, aby obiekt szanował zastany krajobraz, wtapiał się w niego – mówi Zbigniew Reszka, prezes Arch-Deco.


Wjazd i wejście do budynku zaprojektowano od strony wschodniej, od ul. Bolesława Prusa. Obiekt nawiązuje do tradycyjnego pod względem skali i bryły budynku objętego ochroną konserwatorską – domu przy ul. Prusa 8. Został zaprojektowany tak, aby w maksymalnym stopniu uwzględnić ochronę naturalnego ukształtowania skarp.

Bryła budynku składa się z trzech części przesuniętych względem siebie tak, aby z możliwie największej ilości pomieszczeń i tarasów rozpościerał się widok na Zatokę Gdańską. Dwie z nich przykryte są dachami o kącie +/- 45 stopni, co wynikało z zapisów MPZP; trzecia to prostopadłościenna, przeszklona oranżeria, wizualnie wtapiająca się w piękne walory naturalnie uformowanej skarpy.  Sprzyja temu plastyczność i elastyczność materiału elewacyjnego corian, którym pokryte są ściany i dach.

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco

Wejście główne prowadzi przez poziom -1. Wchodzimy przestronnym korytarzem. Po jego lewej stronie znajduje się ekspozycja zabytkowych samochodów, natomiast po prawej dostęp do garażu na cztery aktualnie używane samochody. Dodatkowym atutem tej kondygnacji jest przestronna siłownia i zespół saun, które – kręconą klatką schodową – połączone są z basenem. Na parter dostajemy się panoramiczną, przeszkloną windą, gdzie znajduje się część dzienna domu. Usytuowanie pomieszczeń jest przemyślane zgodnie ze stronami świata. Wrażenie robi przestronny taras, dostępny z salonu, który jest również zewnętrznym przejściem na kryty basen. Nad nim rozpościera się „kwitnąca” pergola. Dzięki zastosowaniu zsuwanych przeszkleń – basen, salon i taras tworzą latem niepowtarzalną przestrzeń wypoczynkową. Nad częścią pokoju dziennego zaprojektowano otwór w stropie, który stanowi przestrzenne połączenie obu kondygnacji. Dzięki zastosowaniu tam przeszklonej oranżerii, otaczająca zieleń wizualnie wchodzi do środka i nadaje mu przyjazny charakter. Z ogrodem zimowym sąsiaduje gabinet właściciela. W holu głównym znajduje się przejście do pokoju gościnnego z łazienką oraz mała toaleta.

Na piętro dostajemy się przestronną klatką schodową z której również rozpościera się widok na morze. Poziom I to część budynku przeznaczona głównie dla domowników, gdzie znajdują się ich sypialnie. Wydzielono w niej dwie strefy: rodziców i dzieci. W pierwszej z nich, wzdłuż całej elewacji od strony pasma nadmorskiego, zaprojektowano cienko profilowe przeszklenia. Znajduje się tam sypialnia z garderobą, łazienką oraz mały gabinet. W strefie dzieci z kolei mamy dwie sypialnie z wyjściem na balkon od strony południowej oraz wspólny pokój zabaw z przeszklonym widokiem na zimowy ogród i część salonu.




Elegancja, nienachalna nowoczesność i pewna bezkompromisowość projektu domu przy ul. Prusa sprawiły, że budynek zebrał wiele pozytywnych recenzji, zasilając grono najlepszych budynków jednorodzinnych zaprojektowanych w ostatnich latach w Polsce.

 

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco. Zdjęcia: Andrzej Łopata

Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco Dom nad bulwarem, Gdynia. Projekt: Arch-Deco


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.