Centrum Nauki w Kownie – koncepcja konkursowa zespołu BXBstudio

Projekt Science Island łączy w sobie tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami, kształtując nowy obraz Kowna jako litewskiej stolicy innowacji. Projekt na potrzeby międzynarodowego konkursu architektonicznego opracował zespół BXBstudio.

Budynek wraz ze swoim otoczeniem tworzy główną, centralną oś całego założenia otwierającą się na zabytkowy most łączący stare miasto z dzielnicą przemysłową. Oś kompozycyjna, wzbogacona ścieżką doświadczeń, zakończona została heliostatem, który odbija promienie słoneczne kierując je do wnętrza budynku. Ścieżka doświadczeń składa się z eksponatów generujących energię elektryczną podczas interakcji z odwiedzającym. Wykorzystywana jest ona do oświetlenia wyspy tworząc niepowtarzalna atmosferę oraz przekształcając ją w eksperyment naukowy.


Centrum Nauki w Kownie
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Binkowski; Anna Hydzik; Martyna Tomsińska, Hanna Podladowska, Hubert Augustowski
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Kowno, Litwa
Data: 2016
Powierzchnia działki: 279173 m2
Powierzchnia użytkowa: 15678 m2
Powierzchnia zabudowy: 7527 m2
Klient: City of Kaunas

 

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie


Głównym założeniem projektu było stworzenie bryły budynku, która nie zakłóci naturalnego charakteru wyspy, wzbogaci ją o nowe funkcje oraz podniesie atrakcyjność całego obszaru. Bryła budynku nawiązuje do litewskich grodzisk, jednocześnie zapewnia doskonałe otwarcia widokowe w kierunku historycznej części Kowna, nie zakłócając komunikacji pomiędzy miastem a planowanym centrum konferencyjnym. Czysty układ funkcjonalny oparty został na ortogonalnej siatce. Podwójna fasada zwiększa izolacyjność termiczną zimą oraz poprawia przewietrzanie budynku latem. Fasada odbija nadmiar promieni słonecznych dzięki zastosowaniu blaszek wykonanych z bimetalu, które odkształcając się pod wpływem temperatury przesłaniają przeszklenia w elewacji.

Budynek posiada trzy atria, nawiązujące do żywiołów: słońca, wiatru i wody, które swoją formą oraz technogią stanowią obiekt ekspozycyjny o charakterze eksperymentalno-edukacyjnym zmiennym w czasie. Pierwszym z nich jest atrium wiatru przewietrzające główny hol muzeum, wykorzystując różnicę ciśnień wynikającą z odpowiedniego ukształtowania dachu, wpływającego na kierunek wiatru. Jego forma wzbogacona została fasadą kinetyczną umożliwiającą ukazanie ruchu powietrza wywiewanego z wnętrza. W czasie chłodniejszych miesięcy atrium zamykane jest lekkim pneumatycznym dachem gwarantującym szczelność oraz odpowiednią izolacyjność. Kolejną przestrzenią jest atrium wody. Jego otwarty taras widokowy zbiera wodę opadową, która wykorzystywana jest później w eksperymentach naukowych oraz, jako tło do projekcji. Ostatnią przestrzenią jest atrium słoneczne zawierające w sobie planetarium, które rozprasza światło wprowadzone do wnętrza przez heliostat, tworząc wielokolorową, ekspresyjną grę światła.

Stała wystawa muzeum skupia się na pokazaniu interakcji pomiędzy człowiekiem, maszyną i naturą. Muzeum wzbogacone jest przestrzenią dla wystaw czasowych, która otwiera się na otoczenie ukazując część ekspozycji przechodniom.

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś




Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

Centrum Nauki w Kownie. Projekt: BXBstudio - Bogusław Barnaś

 

Komentarze na temat “Centrum Nauki w Kownie – koncepcja konkursowa zespołu BXBstudio”

  1. Małgorzata pisze:

    Zakładając,że pierwsze zdjęcie przedstawia na planie to koło, naprzeciw wejścia, to gdzie są słupy,które na zdjęciu widać tuż przy krawędzi otworu, a na planie ich nie widać?

  2. Adam pisze:

    To nie jest głowne wejście. Krzywizna tego łuku na planie jest zupelnie inna niz tego z wizki.

  3. Małgorzata pisze:

    Nie zrozumiałeś mnie, nie twierdzę,że na pierwszej wizce pokazane jest wejście.Napisałam,że sądzę,że na pierwszej wizce pokazany jest okrągły otwór w dachu, widoczny również na elewacji północnej, którego odpowiednikiem na planie parteru jest zaznaczony przerywaną linią, OKRĄG naprzeciw wejścia.
    Skoro na wizce, na drugim piętrze , są słupy tuż przy krawędzi otworu ,to dlaczego nie ma ich na planie parteru tuż przy okręgu?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Zobacz również:



Na portalu Archinea prezentujemy projekty nowoczesnych domów, inspirujące wnętrza oraz najciekawsze projetkty polskich architektów.