Dziś nieco inaczej! Pokażemy Wam ciekawe kompozycje architektki z Wrocławia, ale nie będą to budynki. W letnie upały zapraszamy Was na wyjątkową degustację. Agata Bujak na co dzień pracuje w biurze architektonicznym, w wolnych chwilach piecze niezwykłe ciasta. Co nas ujęło w wypiekach młodej projektantki? Pasja. Zmysł estetyczny idzie w parze z wyczuciem smaku. Ciasta Agaty cieszą nie tylko smakiem, ale także i formą. Wizualna i smakowa rozkosz – zobaczcie sami!
Więcej inspirujących wypieków na stronie Agaty: When Architect Makes a Cake
Letnia tarta z nadzieniem czekoladowym i czerwonymi porzeczkami
Orzeźwiająca tarta pomarańczowa na kruchym spodzie ze świeżą miętą
Egzotyczny sernik waniliowy na maślanym spodzie z warstwą musu i galaretką mango
Co powstaje z miłości architekta do ciast?
Historia Agaty z ciastami jest zarazem krótka – uwielbia piec – i długa…
– Od małego wcale nie wiedziałam, kim chcę zostać w przyszłości, ale z czasem zaczęłam myśleć o architekturze. Coraz częściej i częściej. W dzieciństwie jednak, po przyjściu ze szkoły, od razu włączałam ulubione programy kulinarne, obserwując jakie cuda można stworzyć w kuchni. Z transu jednak ostatecznie zawsze wyrywały mnie słowa żeby „wziąć się do nauki i odrobić zadanie domowe – opowiada młoda projektantka z Wrocławia.
Agata Bujak
Ostatecznie los pokierował Agatę w stronę architektury, a przy okazji też do epizodów z wiedzą o żywieniu i budownictwem. Po skończeniu studiów została dumnym i pełnoprawnym magistrem inżynierem architektem.
Tak więc co robi pełnoprawny magister inżynier architekt po godzinach i co dzieje się kiedy zakochuje się w pieczeniu ciast? Bardzo różne rzeczy. Obserwuje w kuchni tatę, który wyczarowuje pyszności na święta, chodzi na warsztaty cukiernicze, robi ciasta dla znajomych. Ogląda seriale i filmy dokumentalne o szefach kuchni i cukiernikach.
Co robi kiedy dzień przed egzaminem na uprawnienia musi podjąć decyzję czy powtórzyć ostatecznie materiał, czy zdecydować się na casting do programu o ciastach, bo właśnie przyszła informacja o kwalifikacji? Biegnie do spożywczaka pod domem, bo wszystko o tej porze zamknięte, zaszywa się w swoim kuchennym królestwie i stawia się na castingu, a dzień później… zostaje oficjalnie uprawnionym do projektowania bez ograniczeń architektem!
Co dzieje się kiedy w trudnym czasie pandemii zostaje bez pracy? Próbuje wziąć głęboki oddech i na kilka tygodni zatrudnia się w pracowni cukierniczej, gdzie obserwuje i chłonie tajniki wiedzy, aby ostatecznie wrócić do zawodu i założyć konto internetowe poświęcone miłości do pieczenia ciast.
…bo ostatecznie, ani bez architektury, ani bez ciast, Agata w swoim życiu nie potrafi się obejść. Co więcej, okazuje się, że obie pasje udaje się pogodzić!
Mocno czekoladowe brownie z pysznymi malinami
Ciasto kruche czekoladowe z nadzieniem z białej czekolady i borówkami
Aromatyczny korzenny chlebek bananowy z orzechami i warstwą serowego śmietankowego musu rumowego
„After eight” – mięta z gorzką czekoladą
Chrupiące mini bezy z waniliowym kremem mascarpone i świeżymi truskawkami
Śliwka, kawa, czekolada