Inwestorem jest trójka znajomych, którym zależało na stworzeniu miejsca otwartego na ludzi i miasto, gdzie w prosty sposób będą podawać zdrowe jedzenie. Wybrali lokal – jedno pomieszczenie w stanie deweloperskim u zbiegu ulic Spadzistej i Różanej na przeszklonym parterze budynku mieszkalnego o powierzchni 100 m2.
Właściciele to osoby młode i bezpośrednie, szczere, w pełni zaangażowane w to co robią, dlatego projektantkom zależało na stworzeniu swobodnego wnętrza, otwartego na ulicę.
Główne wytyczne projektu to minimalne zaplecze, sprytne przechowywanie, niskie koszty realizacji.
Funkcje otwartej kuchni, baru, zmywalni, toalety zostały umieszczone w bryle/kiosku, którego zewnętrzne ściany zbudowane są z regałów magazynowych. Takie rozwiązanie pozwoliło na maksymalne wykorzystanie powierzchni przechowywania. Geometryczne podziały i użyte materiały wynikają z konstrukcji i funkcji poszczególnych stref. Użyte materiały: sklejka, poliwęglan, siatka, blacha wynikają z inspiracji ulicznymi straganami, oraz niskiego budżetu.
Jasne, ażurowe meble dopełniają przejrzyste, słoneczne wnętrze. Przestrzeń restauracji ożywiają rośliny stojące oraz wiszące w lekkich konstrukcjach.
Projekt wnętrz opracował Kolektyw R2D2. Zespół projektowy z Poznania zajmuje się set-designem, scenografią, małą architekturą, obiektem, projektowaniem graficznym. Kolektyw w projektowanych wnętrzach chętnie używa autorskich rozwiązań – mebli i elementów wyposażenia.
Projekt: R2D2 Kolektyw | Matylda Halkowicz, Paulina Płachecka, Anna Sarnowska
Klient: Restauracja START
Lokalizacja: Górna Wilda 74/63, Poznań, Poland
Powierzchnia: 100 M2
Realizacja: 2014